Látásvizsgálat

Szemész szakorvosi látásvizsgálat keddi, csütörtöki és pénteki napokon van, 14-16 óra között. Dr. Tinka Réka doktornőhöz telefonon vagy személyesen tud időpontot foglalni.

Optometrista látásvizsgálat szerdai napokon 9-17 óra között van. Ordasiné Horváth Máriához telefonon, személyesen vagy ONLINE a weboldalunkon keresztül is tud időpontot foglalni!

Látásvizsgálatnak nevezzük azt a folyamatot, amely magába foglalja a páciens kórelőzményének ismertetését, fénytörési hibáinak megállapítását és korrigálását szemüveglencsével vagy kontaktlencsével.

Az anamnézis felvétel mindig a személyes adatok felvételével kezdődik. Ezután a páciens szemüveg viselési szokásait, szemüvegének adatait jegyezzük le, majd a szem- és általános betegségekre kérdezünk rá pl. cukorbetegség, magas vérnyomás.

Fontos ismernünk a páciens munkakörülményeit is, a számítógép használat idejét és legfőképp, a páciens igényeit.

Ezután az objektív vizsgálat következik, mely gép által végzett refrakciót jelent. Ilyenkor a pácienst a refraktométerben lévő képre nézetjük, amely ez idő alatt megállapítja a kívánt dioptriát mindkét szemen külön-külön. Ez az érték segítségül szolgál a vizsgáló számára.

A látásvizsgálatról bővebben

A szubjektív vizsgálat során a vizsgáló a páciens visszajelzéséből tud dolgozni. Felkerül a próbakeret, és megkezdődik a szemüveglencsékkel történő vizsgálat, amely során a páciensnek meg kell mondania, hogy melyik lencsékkel lát jobban vagy rosszabbul. Erre a vizsgálati részre kell a legtöbb időt áldozni, ugyanis itt kapjuk meg azt az eredményt, amelyet a későbbiekben viselni fog a páciens, és amely befolyásolja a további életét.

Ha megállapítottuk a legjobb korrekciót, megmérjük a páciens két pupillája közötti távolságot, mely elengedhetetlen a pontos szemüveg elkészítéséhez.

Ha végeztünk a látásvizsgálattal, megvizsgálhatjuk magát a szemet is. A szemvizsgálat során a páciens szemének anatómiai és patológiai állapotát figyeljük meg. A szem elülső szegmentjét, a szemhéjat, kötőhártyát, szaruhártyát, szivárványhártyát és lencsét réslámpával világítjuk át. Ez egy biomikroszkóp, mely segítségével a legkisebb elváltozásokat is észre tudjuk venni a szemen.

A retinát, látóidegfőt és a sárgafoltot a szemtükörrel tudjuk vizsgálni, amellyel bevilágítunk a szem belsejébe. A szemfenék vizsgálata bizonyos betegségekkel rendelkező páciensek esetében sűrűbben ajánlott (cukorbetegség, magas vérnyomás, genetikai hajlam bizonyos szembetegségekre, magas dioptria), azonban 50 éves kor fölött mindenkinek javasolt évente-kétévente ellenőriztetni.

Üzletünkben szemész szakorvos által végzett szemvizsgálat és optometrista által végzett látásvizsgálatot érhet el. Az optometrista látásvizsgálata során bármilyen szervi eltérést, betegséget vagy kóros állapotot tapasztal, Dr. Tinka Réka szemész szakorvosunk rendelésére irányítja a pácienst.

További szolgáltatásaink

Látásvizsgálat

Szemész szakorvosi látásvizsgálat keddi, csütörtöki és pénteki napokon, melyekre telefonon vagy személyesen tud időpontot foglalni.

Szemüvegkészítés

A város leggyorsabb szolgáltatása: szemüvegét akár 1 órán belül hazaviheti! Hogyan lehetséges? Helyi becsiszoló műhellyel és lencseraktárral rendelkezünk.

Kontaktlencse vizsgálat

Kontaktlencse és Optometrisra látásvizsgálat szerdai napon, melyre telefonon, személyesen vagy online a weboldalunkon keresztül tud időpontot foglalni.